Byggprojekt har många olika egenskaper avseende typ av fastighet, nyproduktion, ombyggnad eller underhåll och ett antal skeden. Att definiera vad rätt delmål och mål är kan vara svårt men alltid nödvändigt.
Sättet att leda och organisera byggprojekt varierar beroende av typen på projekt men de vanligast förekommande rollerna och som Projektkraft & Partners erbjuder är:
Byggprojektledaren leder processen att definiera projektets ramar och styra skedena för inventering/utredning, program, projektering, produktion och överlämnande till förvaltningsfasen. Ledningen sker i samverkan med uppdragsgivaren och mot de mål som fastställs för tid, kostnad och kvalitet. I dessa ingår även frågor relaterade till miljö och arbetsmiljö.
I ett projekt med fler definierade skeden kan en projekteringsledare styra gruppen projekterande konsulter genom program och projekteringsfas fram till ett förfrågningsunderlag. En vanlig funktion är även att fungera som byggarbetsmiljösamordnare under projekteringen (Bas P).
Arbetet att ta in anbud utifrån förfrågnings-underlaget anpassas till vald entreprenadindelning och entreprenadform samt de förutsättningar för samverkan som valts. Att skapa tydliga avtal och överenskommelser som stäms av mot budgetmål borde vara en självklar del av ett byggprojekt.
I produktionsfasen är det vanligt att en byggledare agerar som komplement till byggherren eller projektledaren för att hantera de frågor som uppstår med påverkan på de uppställda målen. Önskvart att byggledaren får möjlighet att påverka det slutliga förfrågningsunderlaget och val av entreprenör (-er) under upphandlingen.
Kontrollansvarig enligt plan och bygglagen skall ha en självständig roll och bör vara oberoende av övriga i projektorganisationen. En av uppgifterna är att biträda byggherren med att upprätta förslag till kontrollplan som underlag för tekniskt samråd med Byggnadsnämnden. Observera att sedan nya PBL skall kontroll omfatta även projekteringsfasen. Funktionen som "myndighetsrevisor" går att utöka med ytterligare kontroller så länge oberoendet kan garanteras. Certifierad av Sitac nivå K.
Specialisttjänster som tex kalkyl, entreprenadbesiktningar, driftkostnadsanalyser mm kan erbjudas med hjälp av externa samarbetspartners.
Genom hela processen finns behov av kvalitetssäkring. Att identifiera och minska risker initialt kan vara av stort värde för framdriften av ett projekt. Att under projektets gång genomföra kontroller för att säkra att satta mål nås kan vara viktig information för en styrgrupp som dagligvis är upptagna av ordinarie verksamhet.
Resultatet av ett projekt är helt beroende av de olika aktörernas sätt att samarbeta. Samverkan mellan samtliga lagdelar är viktigt och beroende av de relationer som finns eller skapas. Den bästa förtjänst som kan skapas är den intäkt som sker genom samarbete och hjälpsamhet. Intäkten är lägre kostnad, kortare tid, bättre kvalitet, ökad trivsel inom och utanför projektgrupp.